In het kader van Culturele Hoofdstad 2018 laten we je graag kennis maken met wat Leeuwarden en Friesland op cultureel voedselgebied te bieden hebben! Want voedsel en eten zijn ook cultuur. Aan de hand van historische recepten en verhalen laten wij zien hoe verrassend en gevarieerd de Friese eetcultuur vanouds is. Iedere maand staan andere ingrediënten en gerechten onder de aandacht, begeleid door een aanbieding. Zo wordt de Friese eetgeschiedenis dichterbij huis gehaald, letterlijk tot in de keuken!

Februari: Erwtensoep

In het weekend van 12 januari 1733 werden er in het Sint Anthony gasthuis te Leeuwarden aan de bewoners en andere hulpbehoevenden 4070 porties erwtensoep uitgedeeld. De soep bestond voornamelijk uit erwten, rundvlees, sago en koeienpoten. Peulvruchten, zoals erwten, vormden in de achttiende eeuw en voorgaande eeuwen een belangrijk onderdeel van het dagelijks dieet van arme mensen. De gedroogde peulvruchten waren goedkoop en zitten vol energie en eiwitten. In tijden dat de graanprijzen stegen, dienden ze ook ter vervanging van het dagelijks brood. Vlees werd door de arme bevolking amper gegeten omdat het een duur product was.

In het gasthuis werd de soep in grote kuipen bereid. Het koken van erwtensoep bleek veel meer tijd en energie te kosten dan de gebruikelijk geserveerde gortsoep. Dit kwam omdat er tot twee keer toe nieuw water bij de erwten gegoten moest worden en de erwten moesten “’s morgens met een vergiet uit die kuipen geschept worden om geen onzindelijk in de soep te krijgen.”

Als gevolg kwamen de soepkokers amper toe aan hun gebruikelijke koffie met boterham! Daarnaast bleek de erwtensoep ook een stuk duurder: ƒ 116,10 voor 1500 porties erwtensoep tegenover een bedrag van ƒ 65,88 voor de gortsoep! Dit had voornamelijk te maken met de hoge prijs van de erwten, die 20 gulden per kilo kostte. De soep werd over het algemeen erg lekker gevonden, hoewel niet alle kinderen de soep konden waarderen.

Aan de hand van historische recepten en verhalen laten wij zien hoe verrassend en gevarieerd de Friese eetcultuur vanouds is.

Door Anne Geplaatst op