Vraag je ons wat onze favoriete koekjes (met suiker) zijn, dan zeggen wij steevast de koekjes van Island Bakery! Maar dan ook alle koekjes van Island Bakery: de lemons melts, blonde choccacino's, chocolate gingers, apple crumbles of shortbread biscuits, stuk voor stuk smaken ze heerlijk en laten we eerlijk wezen, dan is één koekje gewoon niet genoeg!

Waar het allemaal begon

De Schotse Joe en Dawn Reade waren net afgestudeerd van de Universiteit van Edinburgh toen ze in 1994 begonnen met het bakken van brood in een garage in Tobermory op het eiland Mull. De lokale bakker ging met pensioen en iemand moest de eilandbewoners van heerlijk vers brood voorzien. In 1996 kocht het echtpaar een winkelpand aan Main Street, wat ze Island Bakery Delicatessen noemde. De winkel stond vol met heerlijke delicatessen en algauw realiseerde Dawn zich dat er een gat in de markt was voor verrukkelijke biologische koekjes. Ze wilden graag iets maken dat over de grenzen van het eiland kon gaan en dachten dat hun koekjes daarvoor een geschikte kandidaat zouden kunnen zijn.

In 2001 werd daarop Island Bakery Organics geboren. Aanvankelijk telde het assortiment vier verschillende soorten koekjes: Joe en Dawn gingen voor kwaliteit boven kwantiteit. De koekjes bleken een succes en ze sleepten het eerste jaar verschillende Great Taste awards en een Organic Food award in de wacht!

Rond 2007 hadden de koekjes de delicatessenwinkel ingehaald en namen de Reades de moeilijke beslissing om afscheid te nemen van hun winkel en zich te concentreren op de productie van hun lekkere koekjes. Ze lieten een nieuwe bakkerij op het eiland bouwen en deze was klaar voor gebruik in 2012. Hierin speelde duurzaamheid een belangrijk rol. Zo wordt de bakkerij aangedreven door hernieuwbare energie: wind en water voor elektriciteit en hout voor het verwarmen van de ovens. Het gebouw maakt dat Joe en Dawn zich helemaal volwassen voelen!

bio-bij-jansen-banner-mull-4-tmb-1200

Biologische koekjes

Het is in de eerste plaats de missie van Island Bakery om koekjes te maken die briljant smaken! Daarnaast hebben ze er bewust voor gekozen om deze koekjes van biologische ingrediënten te maken. Biologische normen zorgen ervoor dat al hun ingrediënten geproduceerd zijn op land dat vrij is van pesticiden of kunstmest. Dit is goed voor de ecosystemen op en rond de boerderijen die de tarwe voor het meel verbouwen, of waar de koeien grazen (waarvan de melk roomboter wordt gemaakt). Zo kunnen ze er zeker van zijn dat die koeien de hoogste normen voor dierenwelzijn zullen genieten. Elk ingrediënt de koekjes van Island Bakery is volledig traceerbaar naar de producent en er zitten geen GGO's (genetisch gemodificeerde organismen), conserveringsmiddelen, kunstmatige kleur- of smaakstoffen en palmolie in hun producten.

bio-bij-jansen-ib-bakkerij-tmb-1200

Lokale energiebronnen

Biologisch produceren is voor Joe en Dawn slechts een deel van het plaatje. Hun nieuwe fabrieksgebouw wordt volledig aangedreven door lokale bronnen van duurzame energie. De elektriciteit voor het gebouw wordt zowel opgewekt door een hydro-elektrische turbine op de naburige Tobermory-rivier als door een enkele windturbine op een heuvel boven de bakkerij. De unieke ovens worden verwarmd met lokale houtsnippers van Mull's overvloedige houtplantages. Dit is niet alleen ecologisch duurzaam, maar de zachte hitte zorgt ervoor dat de koekjes langzaam en perfect bakken.

De makers van de koekjes van Island Bakery beweren niet dat hun koekjes gezondheidsvoedsel zijn, maar als je dan van iets zoets wilt genieten, kan het net zo goed het allerbeste zijn! Joe en Dawn doen hun best voor het milieu, zodat jij zorgeloos van hun koekjes kunt genieten!

De makers van de koekjes van Island Bakery beweren niet dat hun koekjes gezondheidsvoedsel zijn, maar als je dan van iets zoets wilt genieten, kan het net zo goed het allerbeste zijn!