Eigenaresse De Bionier op Terschelling (West)
Als kind kwam Sanna Copini, eigenaresse van de biologische supermarkt De Bionier, al graag op Terschelling. De prachtige en diverse natuur, de rust en ruimte trokken haar aan. Ze hield zelfs zo van het eiland, dat ze er later heen verhuisde en er met haar toenmalige relatie een broodjeszaak in Midsland opende. Want iets anders wat Sanna van huis uit heeft meegekregen en waar ze erg van houdt, is lekker koken en goed eten. In de zaak werd dan ook alles zelf gemaakt, naast de broodjes ook taarten, ijs en bonbons. Uiteindelijk nam Sanna zowel afscheid van haar relatie als het restaurant, maar haar enthousiasme en passie voor goed voedsel bleef. Ze werkte nog een aantal jaar in de horeca, maar eenmaal van het ondernemerschap geproefd te hebben, ontdekte ze dat ze toch graag weer iets voor zichzelf wilde. Na twee jaar intensieve voorbereiding opende de zelfstandige biologische supermarkt De Bionier in West in februari 2017 haar deuren.

“Goed eten had ik van huis uit al meegekregen, maar met de komst van mijn kinderen begon ik er steeds meer over na te denken. Ik verdiepte me in gezonde voeding en kwam al gauw bij biologisch uit.” Op Terschelling was een klein aanbod aan biologische producten te vinden, maar een biologische speciaalzaak met een compleet assortiment ontbrak nog. “Een biologische supermarkt past bij Terschelling. Zo’n winkel hoort op het eiland thuis. Er was hier en daar wel wat biologisch te vinden, maar nu hoef je voor je biologische boodschappen nergens anders meer heen.”

bio-bij-jansen-sanna-copini-1-tmb-620

In de aanloop naar haar eigen winkel deed Sanna goed en grondig marktonderzoek. Ze bezocht biologische winkels door heel Nederland en de biobeurs in Zwolle om inspiratie op te doen. Ook sprak ze veel met de biologische groothandels, leveranciers en uiteraard winkeliers. Ze draaide mee in de biologische winkels in Harlingen, Lemmer en Joure. En ook had ze veel steun aan onze eigen Greet Jansen in Leeuwarden. “Greet was in die tijd mijn grote vraagbaak. Ze nam alle tijd voor me en ik heb heel veel gehad aan haar connecties, ervaringen en tips!”

Lokaal

De winkel, op loopafstand vanaf de boot te bereiken, is compact en overzichtelijk ingericht. En er is inderdaad alles te vinden wat je nodig hebt. Verse groente en fruit, conserveren, schoonmaakmiddelen, koffie en thee, broodbeleg, chips en snoepgoed, verzorgingsproducten, verse zuivel, brood en gebak en andere heerlijke delicatessen. “Alleen de luiers en het maandverband ontbreken, daar was helaas echt geen plek meer voor!”

“Ik wilde de eilanderproducten graag op één centrale plek verzamelen. Zo kan je zien en proeven wat voor moois en lekkers Terschelling allemaal te bieden heeft.”

Opvallend is dat er veel eilanderproducten te vinden zijn: kaas, vlees, jam, honing en bier, om maar een aantal te noemen. Ook dit was voor Sanna een bewuste keus en heel belangrijk. “Er lag overal wel wat. Ik wilde deze mooie en bijzondere producten graag op één centrale plek verzamelen. Zo kan je zien en proeven wat voor moois en lekkers Terschelling allemaal te bieden heeft.”

Tijdens de voorbereiding van haar winkel maakte ze rondjes op de fiets en leerde zo veel lokale producten en hun producenten kennen. Vooral haar kennismaking met de imker bleef haar bij. Ze ging met hem mee op pad; hij legde haar alles uit over het houden van bijen en nam haar mee naar plekjes vol prachtige bloemen waar hij zijn kassen houdt. “Het was of ik in een prentenboek was beland, net een paradijs en dat zo op Terschelling!” Ook heeft ze nauw contact met haar lokale vleesleverancier Boerderij Spanjer. “Er wordt alleen een koe geslacht als dat nodig is. Dan nemen ze contact met me op met de vraag of ik nog vlees nodig heb. Het kan dus ook zijn dat ik een tijd geen lokale hamburgers of bijvoorbeeld rookworst aan kan bieden, dat is ook goed en hoort erbij vind ik.” In de toekomst zou ze graag nog meer lokale producten aanbieden, zoals groente van het eiland bijvoorbeeld.

bio-bij-jansen-de-bionier-tmb-620

Naast lokale leveranciers, leerde Sanna door haar winkel ook veel andere eilanders kennen. Zij reageerden enthousiast op de opening van haar winkel en ondertussen heeft ze een mooie kring vaste klanten verzameld. In de zomer komt daar nog een hele reeks badgasten bij. “Ook zij zijn heel blij met mijn winkel en dat ze al hun biologische producten onder één dak kunnen vinden. Ieder jaar komen ze weer terug!” Eén van haar favoriete dingen van haar werk vindt Sanna dan ook het leuke contact dat ze gedurende de dag met de mensen heeft. “En ook dat ik ze met mijn producten en advies echt kan helpen. Als ze een glutenintolerantie hebben bijvoorbeeld of geen lactose mogen, dan heb ik daar goede en lekkere alternatieven voor.”

Ja, ze wordt heel blij van haar werk: “ik vind het heerlijk om heel de dag met eten bezig te zijn!” Daarnaast is ze ook trots op haar collega’s, vaste gezichten in de winkel, die hun eigen plek en verantwoordelijkheden inmiddels goed gevonden hebben. “We zijn een hecht team. We doen het met elkaar en daar ben ik heel blij mee!”

“Je moet constant schaven aan je verwachtingen en de producten die je in de winkel aanbiedt.”

De seizoenen

Hoewel je op Terschelling dicht bij de natuur staat, is het ook de grootste uitdaging. “Ondernemen op een eiland is heel erg leuk maar ook ingewikkeld, omdat we zo overgeleverd zijn aan de seizoenen” laat Sanna weten. “In de winter is het beduidend rustiger dan in de zomer. Je moet constant schaven aan je verwachtingen en de producten die je in de winkel aanbiedt.” Sanna lost dit deels op door ’s winters een kleiner assortiment en meer non-food producten aan te bieden en in de zomer juist meer verse producten. Ook verandert ze in het najaar vaak iets aan de winkel: een nieuwe koeling, een nieuwe kast of een andere indeling. Zo blijft ze zich ontwikkelen en is er in De Bionier iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Ook varen er in de winter minder en bij slecht weer zelfs geen boten, waardoor het voor kan komen dat er laat of helemaal geen vracht binnenkomt die dag. “Dan is even iets niet leverbaar, de eieren zijn er bijvoorbeeld even niet. Dat is heel vervelend en kost me ook geld, maar het heeft ook wel wat vind ik.”

bio-bij-jansen-voorkant-de-bionier-geverfd-tmb-620

Van mei tot en met oktober is dan het hoogseizoen en is het echt aanpoten: “we draaien dan drie dubbele uren!” en is er geen tijd voor pauze bij. Ondanks de drukte blijft het financieel spannend. Een startende onderneming heeft een lange aanloop nodig. “Het is moeilijk in te schatten hoe het zich verder gaat ontwikkelen, maar we werken er in ieder geval keihard voor om een mooie winkel neer te zetten.”

Verse maaltijden

Sinds een tijdje verzorgt de winkel onder de naam ‘De Bionier kookt’ hier en daar ook catering. In de winkel worden eveneens verse, zelfgemaakte maaltijden aangeboden. Sanna: “dit wilde ik altijd al doen voor de winkel, maar kwam er door de drukte niet van helaas.” Toen haar nicht, die van beroep kok is, naar het eiland verhuisde, werd dit wel mogelijk. Heerlijke huisgemaakte soepen, quiches, pasta’s en taart, maar ook granola en een vezelmix lachen je vanaf de koeling en toonbank toe. Ja, het is duidelijk dat Sanna een passie voor lekker en goed voedsel heeft. De reacties zijn positief: “soms moet je snel of heb je geen zin om te koken, maar wil je wel iets gezonds en voedzaams. Onze biologische maaltijden zijn daar een lekker en verantwoord antwoord op!” Ze worden vers gemaakt, vaak ook van producten die overblijven en anders worden weggegooid. “Zo gaan we ook nog eens mooi voedselverspilling tegen.”

In de toekomst zou Sanna deze tak graag verder uitbouwen. “Ik zou graag meer traiteurachtige producten aanbieden, daar word ik zo blij van, en voor nu is dit een heel mooi begin!”

“Het is hard werken, maar dat het lukt te bestaan, dat we het met zijn allen doen en neerzetten, daar ben ik echt heel erg trots op!”

Nooit af

Nu de winkel al een paar jaar draait, heeft Sanna het goed onder de knie. “Maar het is nooit af. In het begin heb je geen idee wat er gaat lopen en wat niet. Je bent daarom constant aan het bijschaven en aanpassen van je assortiment. En dat doe ik nu nog steeds, ook omdat je zo seizoensgebonden bent hier.” Dat maakt het hebben van een eigen winkel ook zwaar. Er is altijd wel iets dat nog moet gebeuren of wat nog afgemaakt moet worden. “Dat realiseren de mensen zich niet. Mijn hoofd zit vol en ik kan altijd wel met de winkel bezig zijn. Ik doe wat ik kan maar stel daarin wel prioriteiten.” En het resultaat mag er zijn: een fijne, frisse winkel, met een wisselend en divers assortiment aan lekkere en lokale producten, maar ook leuke herbruikbare artikelen, kookboeken en kaarten. “Het is hard werken, maar dat het lukt te bestaan, dat we het met zijn allen doen en neerzetten, daar ben ik echt heel erg trots op!”

“Er was hier en daar wel wat biologisch te vinden, maar nu hoef je voor je biologische boodschappen nergens anders meer heen.”

Door Anne van Lieshout Geplaatst op