Wij bloggen nieuws, ontwikkelingen, achtergronden en verhalen die informeren en inspireren...

Eigenaresse De Bionier op Terschelling (West)
Als kind kwam Sanna Copini, eigenaresse van de biologische supermarkt De Bionier, al graag op Terschelling. De prachtige en diverse natuur, de rust en ruimte trokken haar aan. Ze hield zelfs zo van het eiland, dat ze er later heen verhuisde en er met haar toenmalige relatie een broodjeszaak in Midsland opende. Want iets anders wat Sanna van huis uit heeft meegekregen en waar ze erg van houdt, is lekker koken en goed eten. In de zaak werd dan ook alles zelf gemaakt, naast de broodjes ook taarten, ijs en bonbons. Uiteindelijk nam Sanna zowel afscheid van haar relatie als het restaurant, maar haar enthousiasme en passie voor goed voedsel bleef. Ze werkte nog een aantal jaar in de horeca, maar eenmaal van het ondernemerschap geproefd te hebben, ontdekte ze dat ze toch graag weer iets voor zichzelf wilde. Na twee jaar intensieve voorbereiding opende de zelfstandige biologische supermarkt De Bionier in West in februari 2017 haar deuren.

“Goed eten had ik van huis uit al meegekregen, maar met de komst van mijn kinderen begon ik er steeds meer over na te denken. Ik verdiepte me in gezonde voeding en kwam al gauw bij biologisch uit.” Op Terschelling was een klein aanbod aan biologische producten te vinden, maar een biologische speciaalzaak met een compleet assortiment ontbrak nog. “Een biologische supermarkt past bij Terschelling. Zo’n winkel hoort op het eiland thuis. Er was hier en daar wel wat biologisch te vinden, maar nu hoef je voor je biologische boodschappen nergens anders meer heen.”

Directeur en steward bij kaarsenmakerij Dipam
Als bedrijfsjurist stak Sebastian Klijnsma veel tijd en energie in het maken van dingen die kapot zijn. Langzaamaan ontdekte hij echter dat hij zijn werk te ver van de realiteit af vond staan. Hij begon zich af te vragen hoe we ons als mensen tot elkaar verhouden en hoe dat eruit ziet in de dingen die we maken. Sebastian kwam erachter dat hij zich liever bezighoudt met het maken van producten die een meerwaarde hebben en juist energie bijdragen in plaats van dat ze gebaseerd zijn op de angst om tekort te komen. Dit vraagt om een andere manier van werken: kleinschaliger, transparanter en eerlijker. Het gaat hierbij om duurzame relaties, lange termijnvisies, vertrouwen en vooral om samenwerken. Hoe kunnen we samen voor de aarde en elkaar zorgen? Via een ouder op het schoolplein van de vrije school kwam Sebastian uiteindelijk bij kaarsenmakerij Dipam in Driebergen terecht, waar hij deze idealen dagelijks in de praktijk probeert te brengen.

eigenaresse Bio bij Jansen
Jaren geleden had Greet Jansen (1966) al de droom om haar eigen biologische supermarkt te hebben. Een fijne plek waar eerlijk en goed voedsel verkocht wordt, waar mensen samenkomen en waar met volle teugen genoten wordt van al het heerlijks dat biologisch te bieden heeft. Soms geeft het leven je omwegen, andere lessen die eerst geleerd mogen worden, tot het juiste moment daar is. En dat was voor Greet in 2015, toen de voorbereidingen getroffen werden en Bio bij Jansen langzaam maar zeker vorm begon te krijgen tot de winkel die het nu is.