In 2018 is het 35 jaar geleden dat zowel Odin als groothandel De Nieuwe Band werden opgericht. Odin op 30 september 1983 om precies te zijn. Interessant dat twee organisaties van idealistische doeners, die allebei in 1983 vanuit verschillende impulsen aan dezelfde klus begonnen, besloten om samen verder te gaan.

Het bedrijf Odin De Nieuwe Band maakt deel uit van Coöperatie Odin. Ze hebben meer dan 500 medewerkers, 2 distributiecentra (Geldermalsen en Marum), 31 winkels, een bezorgdienst, meer dan 250 afhaalpunten, een eigen imkerij en een boerderij. Meer dan 14.000 mensen zijn lid van de coöperatie.

Met hun 35 jaar ervaring als groothandel in 100% biologische en biodynamische producten, kiezen ze voor een betrouwbare en ervaren partner voor levering van jouw verse en houdbare producten. Bij Odin bestellen we AGF (aardappelen/groenten/fruit), zuivel, koelvers, kaas, diepvries, DKW (droge kruidenierswaren) en cosmetica.

De distributiecentra in Geldermalsen en Marum worden dagelijks bevoorraad en bieden ruimte aan een compleet assortiment van meer dan 7000 producten, waarvan ruim 450 onder de eigen merknamen De Nieuwe Band en Odin.

Coöperatie met idealen

Twee keer 35 jaar levenservaring, ervaring in pionieren, volharden, vallen en weer opstaan. Samen 70 jaar aan verhalen, belevenissen, verdrietige momenten en gloriedagen, en toevallige ontmoetingen die leiden tot duurzame relaties. Een geschiedenis van heel veel mensen die kortere of langere tijd met ons meelopen en de schouders eronder zetten. Met als verbindende factor de idealen. Idealen van oprichters. Van medewerkers. Van afnemers. En van leveranciers.

"De idealen van 35 jaar geleden zijn nog steeds actueel. Of misschien zelfs wel actueler dan ooit. Aan ons de eer en de opdracht om die idealen verder te verwezenlijken." aldus Merle Koomans van den Dries, directeur van Odin.

bio-bij-jansen-vijgen-tmb-1200

De zeven idealen van Odin

Bij Odin geloven ze dat je met elke euro die je uitgeeft aan boodschappen een keuze maakt. En mede bepaalt hoe de wereld eruit ziet. Al sinds hun oprichting in 1983 kopen ze direct in bij boeren, tuinders, bakkers, slagers, wijnboeren, pastamakers, chocolatiers en vele andere kwaliteitsproducenten. Odin streeft samen met haar klanten naar zeven idealen.

1. De heerlijkste levensmiddelen, altijd 100% biologisch en liefst biodynamisch
Lekker eten maakt het leven leuk! Odin kiest voor groenten en fruit van het seizoen, voor vlees van dieren die met respect zijn behandeld en voor producten die zijn bereid zonder genetische manipulatie.

2. Een gezonde keten, van boer tot bord
Precies weten waar je eten vandaan komt? Natuurlijk kan het. Bij Odin kennen en controleren ze elke schakel zelf. Van grondstoffen tot arbeidsomstandigheden. Nee, waterdicht krijg je het natuurlijk nooit. Maar ze doen elke dag hun best om te waarborgen dat jij weet wat je eet.

3. Klanten die bewust voor Odin kiezen
De klanten van Odin zijn bijzondere mensen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de wereld waarin ze leven en doen hun boodschappen bewust. Steeds meer klanten worden ook mede-eigenaar van hun coöperatie.

4. Eerlijke relaties met alle leveranciers
Bij Odin geloven ze in een nieuwe en kritische economische moraal. Hun producten zijn eerlijk geprijsd en gefinancierd. Alle betrokkenen in de keten ontvangen een reële vergoeding. Zonder concessies aan kwaliteit natuurlijk!

5. Winst draait niet alleen om geld
Als winst je enige doel is, dan werk je voor de aandeelhouders. Bij Odin werkt dat anders. Voor hen is geld een middel waarmee ze hun idealen kunnen verwezenlijken. Daarom zijn de Odin-winkels eigendom van een coöperatie. Het doel: gezond en eerlijk eten voor iedereen. Nu en straks. Kijk, dat vinden wij nou winst.

6. Medewerkers met een missie
Bij Odin werken mensen die weten dat het kan: een eerlijke, écht andere supermarkt. Daar zetten ze zich keihard voor in. Iedereen is belangrijk. Daarom verdient onze directeur niet meer dan 6 keer het salaris van een winkelmedewerker. Dat vinden ze gewoon fair.

7. Niet alleen voor jezelf leven, maar voor het welzijn van ons allemaal
Een gezonde, schone en leefbare aarde. Nu en straks. Goed en lekker eten. Een levendige en vruchtbare bodem. Respect voor dieren. Schoon water. Een leefbaar platteland. Eerlijke afspraken. En genoeg voor iedereen.

www.odin.nl

"De idealen van 35 jaar geleden zijn nog steeds actueel. Of misschien zelfs wel actueler dan ooit. Aan ons de eer en de opdracht om die idealen verder te verwezenlijken."