SEKEM is de overkoepelende naam van een groot aantal initiatieven in de Egyptische woestijn waaronder biologisch-dynamische landbouw (gemengd bedrijf), productie van kruidenthee en farmaceutische producten maar ook een uitgebreide kleding- en textiel lijn van biologisch-dynamisch katoen dat door SEKEM zelf geteeld wordt.

Vitaliteit van de zon

Op 40 jarige leeftijd keerde Ibrahim Abouleish terug naar zijn geboorteland Egypte om aldaar zijn droom voor het woestijnland te verwezenlijken. Deze droom zou hij Sekem noemen, het oude Egyptische woord voor Vitaliteit van de Zon. In 1956 op 19 jarige leeftijd had Ibrahim Egypte verlaten op zoek naar een nieuw leven in Europa. Na zijn studies Chemie, Natuur- en Wiskunde in Graz had hij een succesvolle loopbaan in Oostenrijk en trouwde daar met Gudrun met wie hij twee kinderen kreeg, Helmy en Mona.

bio-bij-jansen-sekem-cirkel-tmb-620

Toch lieten hij en zijn gezin het comfortabele leven achter zich om op een door Ibrahim aangekocht woestijnperceel van 70 hectare ten N.O. van Caïro een bijzonder initiatief te starten en te werken aan oplossingen voor de grote ecologische en sociale problemen van Egypte. Er was niets op dit woestijnperceel, geen water, wegen, elektriciteit en geen groen. Ibrahim startte met het planten van bomen en het telen van kruiden en andere gewassen volgens de biodynamische landbouwmethode en boorde op meer dan 100 meter onder het woestijnoppervlak naar zuiver bronwater. Nu, 45 jaar later, wordt Sekem ”het wonder in de woestijn” genoemd.

Het wonder in de woestijn

Dit duurzaam ontwikkelingsinitiatief is uniek en het is dan ook niet verwonderlijk dat Ibrahim in 2003 de alternatieve Nobelprijs ontving voor zijn levenswerk. Tegenwoordig telt Sekem meer dan 2.000 medewerkers in de vele bedrijven en onderwijsinstellingen die gecreëerd zijn en worden er vele uiteenlopende gewassen geteeld op 2.500 hectare vruchtbaar gemaakte woestijngrond! Meer dan 20.000 Egyptenaren hebben een werk- en levensperspectief gekregen door Sekem. De landbouw en katoenteelt in Egypte hebben door het voorbeeld van Sekem een enorme positieve ecologische ontwikkeling doorgemaakt. Veertig jaar heeft Ibrahim met hart en ziel gewerkt aan Sekem. Zijn zoon Helmy (1961) heeft na zijn overlijden in 2017 de leiding overgenomen en werkt in de geest van zijn vader verder aan de ontwikkeling van Sekem.

Lees hier een interview met Helmy over de Economy of love.