WakaWaka maakt draagbare zaklampen en opladers op zonne-energie. Neem hem mee op al je avonturen buiten de deur, maak gebruik van de zon en ben overal bereikbaar, waar je maar gaat!

Het verhaal achter WakaWaka begon in 2010 met het WK in Zuid-Afrika. De toekomstige oprichters, de Nederlanders Camille van Gestel en Maurits Groen, besloten dat ze konden helpen om het evenement ‘groener’ te maken met led-lampen. Maar toen ze ter plaatse aankwamen, ontdekten ze dat veel mensen daar niet eens aangesloten waren op het elektriciteitsnetwerk. Het zaadje was geplant… er moest iets gedaan worden.

Het ene leidde tot het ander, een praatje hier, een toevallige ontmoeting daar… Om een lang verhaal kort te maken: dat gebeurde dus, en een paar maanden later hadden ze de beste Solar Power in handen: de WakaWaka was geboren. De naam is afkomstig van Shakira’s openingslied voor het WK van 2010. WakaWaka kan van alles betekenen, maar wat de makers echt mooi vinden, is dat het ‘helder stralend’ betekent in het Swahili. Toepasselijk, toch?

Passie

Bij alles wat ze doen, is passie hun drijfveer. Zo streven ze ernaar hoogwaardige producten te ontwerpen die naadloos aansluiten bij het outdoor-leven van hun gebruikers. Maar willen ze ook graag een verschil maken in ontwikkelingslanden. De energie achter hun bedrijfsactiviteiten gebruiken ze dan ook om de wereld een beetje mooier te maken. En zijn ze betrokken bij het beschermen van de planeet door producten te ontwikkelen die de aarde en het milieu ontzien.

Zonne-energie

Bij WakaWaka vinden ze dat elektriciteit iets is waarop alle mensen recht hebben. Geen luxe-product. Niet iets wat je graag zou willen maar niet kunt krijgen. Voor hen is dit geen toekomstmuziek, maar iets wat nu mogelijk moet worden gemaakt. Een vereiste voor ontwikkeling, want toegang tot licht en elektriciteit betekent toegang tot onderwijs, tot communicatie, tot manieren om een inkomen te verdienen, tot geloof in jezelf, tot een betere toekomst.

bio-bij-jansen-mission-project-syria-tmb-620

De zon is de grootste natuurlijke energiebron die we hebben. Zonlicht is er in overvloed, het is duurzaam en het is overal beschikbaar. Het is dé oplossing voor iedereen die stroom nodig heeft, maar geen stopcontact in de buurt. Daar moeten we gebruik van maken vinden ze bij WakaWaka. Dankzij de aankopen van consumenten en de donaties van partners helpt WakaWaka om iedereen gebruik te laten maken van de kracht van de zon – backpackers, festivalgangers, maar ook overlevenden van aardbevingen of scholen in afgelegen gebieden. Iedereen kan gebruikmaken van solar-producten van dezelfde goede kwaliteit en mooi design. Zo heeft WakaWaka sinds haar oprichting al ruim 1,2 miljoen mensen in gebieden zonder elektriciteitsnetwerk toegang gegeven tot stroom.

Share the sun

Sindsdien hebben gedoneerde solar-lampen van WakaWaka niet alleen 50.000 Haïtianen geholpen na de aardbeving in dat land in 2010, maar ook 100.000 overlevenden van de tyfoon Haiyan in de Filipijnen, ruim 60.000 mensen in de strijd tegen ebola in Liberia en Sierra Leone en ruim 400.000 Syrische vluchtelingen. Daarnaast hebben hun producten hun nut bewezen op festivals en bij picknicks op het strand tot diep in de nacht. Ze hebben avonturiers bijgestaan bij het kamperen, hikers geholpen de weg te vinden en klimmers hun ding laten doen. Ze hebben mensen geholpen altijd bereikbaar te zijn bij al hun activiteiten in de buitenlucht!

Lees meer over WakaWaka, hun projecten en foundation op hun website!

WakaWaka kan van alles betekenen, maar wat de makers echt mooi vinden, is dat het ‘helder stralend’ betekent in het Swahili.