Midden in de Friese Wouden, in Drachtster Compagnie, staat de biologisch-dynamische boerderij van Jan Brandsma en Thomaske Stoffelsma. Op de 60 hectare grond die bij de boerderij hoort, wordt extensief geboerd.

Het grasland wordt bemest met mest van eigen koeien. Dit zorgt voor een kruidenrijke weide, waar alles in alle rust kan groeien. Deze manier van werken komt de koeien, en daarmee ook de smaak van de melk, ten goede. Op de boerderij wordt alleen bedrijfseigen ruwvoer gebruikt waardoor de kringloop 100% biologisch is. De koeien zijn gehoornd en er wordt geen antibiotica gebruikt bij de dieren.

Rauwmelkse boerderijkaas

Er zijn 45 melkkoeien en 35 stuks jongvee op de boerderij aanwezig, die tijdens de weideperiode dag en nacht buiten lopen. In de winter verblijven de koeien in de potstal.

Van een deel van de melk wordt smaakvolle rauwmelkse kaas gemaakt. Doordat de melk nauwelijks wordt verwarmd blijven veel essentiële voedingsstoffen bewaard. Omdat er vegetarisch/ microbieel stremsel wordt gebruikt heet de kaas ‘Boerderijkaas’ en geen boerenkaas. Dit mag alleen als er lebstremsel gebruikt wordt.

bio-bij-jansen-cn-bloemen-closeup-tmb-1200

Demeterboeketten

Daarnaast verkopen wij van De Kompenije ook biologisch-dynamische boeketten. Deze bloemen gaan met het seizoen mee. Zo is het iedere week weer een verrassing welke bloemen er in de boeketten zitten. Lees er hier meer over!

Het grasland wordt bemest met mest van eigen koeien. Dit zorgt voor een kruidenrijke weide, waar alles in alle rust kan groeien.