In Rolde, midden in het Nationaal Park De Drentse Aa, gebeurt iets bijzonders. Hier wordt al meer dan 30 jaar op ambachtelijke wijze de lekkerste biologische zuivel geproduceerd. Sinds enkele jaren is het bedrijf in handen van Yuri Blanken en zijn vrouw Desiree.

Onder het merk Drentse Aa Zuivel wordt van biologische melk uit de regio een breed assortiment ambachtelijke zuivelproducten gemaakt. Met recht ambachtelijk, ze maken bij de Drentse Aa producten met methodes en recepten die in de moderne zuivelindustrie niet meer gebruikelijk zijn. Simpelweg omdat ze te veel tijd kosten, niet efficiënt genoeg zijn of gewoon te veel vakmanschap vragen.

Ambacht

Volgens Yuri heeft het bedrijf precies het juiste formaat – niet te groot en niet te klein – waardoor ze zich kunnen specialiseren en vernieuwen. Daarnaast is er zo ook ruimte om op een ambachtelijke manier te werken. Daar neemt Yuri dan ook graag alle tijd voor. In een industrieel proces kan dit niet, maar bij Drentse Aa Zuivel juist wel.

Zo wordt de karnemelk gemaakt van volle melk die nog echt gekarnd wordt (en niet gemaakt van aangezuurde magere melk). Dit is een tijdrovend en bewerkelijk proces maar door de rijke smaak van het eindproduct de moeite meer dan waard!

De yogarde is nog zo’n ander smaakvol en uniek product van de Drentse Aa Zuivel. Ook hier vraagt het productieproces veel tijd en aandacht. Voor de yogarde is het belangrijk om om de paar uur te kijken of deze precies goed gerijpt is. De gepasteuriseerde melk wordt, aangevuld met 100% rechtsdraaiende melkzuren, direct afgevuld in de pot en vervolgens in een warme ruimte geplaatst. Hier rust de yogarde wel een hele dag om vast te worden en zijn smaak te ontwikkelen. Het eindresultaat is een uitgesproken zachte en smaakvolle yoghurt, die in tegenstelling tot de bekende roeryoghurts niet schenkbaar is, maar vast in de pot staat.

bio-bij-jansen-da-yoghurt-tmb-620

Lokaal

Naast ambacht vindt Drentse Aa Zuivel lokaal ook heel belangrijk. De zuivel wordt gemaakt in het unieke beek- en esdorpenlandschap uit Drentse biologische melk. Om de regionale herkomst nog meer te benadrukke,n werken ze samen met andere biologische Drentse producenten. Zo wordt er PureBlue karnemelk gemaakt: karnemelk met blauwe bessensap van de biologische bessenteler Noorderbos uit Tiendeveen.

Ook maakt Drentse Aa Zuivel kruidenboter samen met Het Blauwe Huis. Gevestigd in Ruinerwold, teelt en verwerkt Het Blauwe Huis al meer dan 35 jaar goede biologische en Demeter kruiden.

In glas

De meeste producten van Drentse Aa Zuivel worden in glas afgevuld. Hier zijn twee belangrijke redenen voor: smaak en duurzaamheid. De belangrijkste is de smaak want alleen in glas blijft de smaak van zuivel absoluut constant. Glas heeft geen enkele invloed op de smaak, zelfs als het product tegen het eind van de houdbaarheid loopt. Daarom is het voor de Drentse Aa de enige logische verpakking om de kwaliteit die ze erin hebben gestopt tot op de tafel bij de consument te garanderen.

Daarnaast is glas ook de meest duurzame verpakking. Ondanks het gewicht en de reiniging, komt de glazen retourfles als minst milieubelastend uit de bus. Zelfs als de fles dan uiteindelijk uitvalt is het glas nog altijd eenvoudig en eindeloos te hergebruiken. Glas zorgt niet voor afval en wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. De belangrijkste hiervan? Zand!

www.drentseaazuivel.nl

De producten van de Drentse Aa Zuivel zijn stuk voor stuk uniek van smaak, heerlijk fris, zacht en romig. Ja, wij zijn echt wel fan!

Bij de Drentse Aa werken ze met methodes en recepten die in de moderne zuivelindustrie niet meer gebruikelijk zijn. Simpelweg omdat ze te veel tijd kosten, niet efficiënt genoeg zijn of gewoon te veel vakmanschap vragen.