Polderkefir is een kant en klare waterkefirdrank en bevat geen lactose of gluten. De subtiele smaak van polderkefir komt van 100% biologische dadels, vijgen en een scheutje appelazijn, die tijdens het fermenteren hun smaak aan de drank afgeven. De polderkefir wordt op ambachtelijke wijze gemaakt: waterkefircultuur wordt samen met bovengenoemde ingrediënten toegevoegd aan water waarin biologische suiker is opgelost. Er ontstaat dan een fermentatieproces waarbij de suikers worden omgezet in de voor de mens nuttige probiotica. Deze worden gevormd door verschillende families melkzuurbacteriën.

Wat is waterkefir?

Waterkefircultuur (ook wel waterkefirkorrels genoemd) bestaat uit verschillende micro-organismen, overwegend melkzuurbacteriën en gistcellen. Om goed te gedijen hebben melkzuurbacteriën voeding en vitamines nodig die door de gistcellen geleverd worden. In ruil daarvoor produceert de bacterie een zuur die de gistcellen weer nodig hebben en ze beschermen. Deze symbiose zorgt voor een zure omgeving waarin vreemde bacteriën en ziekteverwekkers niet kunnen leven en zich niet vermeerderen. Voor de gisting zijn suikers nodig die gedurende de gisting worden omgezet in deze beschermende zuren. De kefirkorrels zijn een levend organisme en hebben een goede en hygiënische verzorging nodig. Door waterkefircultuur aan een suikerhoudende oplossing met vruchten toe te voegen ontstaat een natuurlijk fermentatieproces (natuurlijke gisting). Tijdens het fermenteren worden de suikers omzet waardoor ze bijna geheel verdwijnen en verschillende bacteriën ontstaan die bijzonder goed voor ons zijn.

Werking

Onze dunne darm is verantwoordelijk voor ongeveer 70% van ons immuunsysteem. De probiotica in waterkefir stimuleert de werking hiervan en remt de groei van schadelijke bacteriën. Bovendien zorgen de nuttige bacteriën voor een betere opname van voedingsstoffen uit ons voedsel. Doordat waterkefir sterk bijdraagt aan het gezond functioneren van onze darm is er een hele reeks aan kwaaltjes en ongemakken waar we geen, of veel minder, last van zullen hebben bij een dagelijks gebruik van waterkefir.

Voor meer informatie kijk op: thebaldbrewer.nl

Tijdens het fermenteren worden de suikers omzet waardoor ze bijna geheel verdwijnen en verschillende bacteriën ontstaan die bijzonder goed voor ons zijn.