Midden in Nationaal Park Weerribben–Wieden, ligt het Overijsselse dorpje Nederland. Daar grazen de koeien van melkboer Klaas de Lange op zo’n 300 hectare natuurgrond. De drijfveer van Klaas is om biologisch te boeren. De koeien zijn vrij om de stal of de wei in te gaan en ze bepalen ook zelf wanneer zij zich laten melken door de melkrobot. Melk die gisteren door de koe gegeven is, ligt vandaag al in het schap. Dat kan als op het bedrijf gemolken én geproduceerd wordt, zoals hier vroeger heel gewoon was!

Geschiedenis

Al generaties lang wordt de boerderij bewoond en beheerd door familie de Lange. In 1915 nam Klaas de Lange (sr) het bedrijf over van zijn vader. 44 jaar later (1959) nam zijn zoon Harm de boerderij weer van hem over. Op dat moment telde het bedrijf tien koeien, die allemaal twee keer per dag met de hand gemolken werden. De melkbussen werden met een boot vervoerd. In 1984 besloten vader (Harm) en zoon (Klaas) om het bedrijf om te schakelen naar een biologische melkveehouderij. Vanaf 1992 begon de familie met het verwerken van melk tot zuivel. Dat bleek een goede keus en al gauw groeide het bedrijf uit z'n jasje.

bio-bij-jansen-weerribben-boerderij-tmb-1200

Zuivelfabriek

Er werd een boerderij en zuivelfabriek gebouwd. De grote stal biedt plaats aan 260 melkkoeien. Bij de bouw is veel aandacht besteed aan 'koecomfort' en diervriendelijkheid. De koeien kunnen onder andere zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Inmiddels telt het bedrijf zo'n 300 ha land. Het grootste gedeelte hiervan is natuurgrond, die beheerd wordt voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Dit betekent dat er met het gebruik van het land rekening wordt gehouden met de vogels, de planten en de dieren en dat maakt dat de zuivelproducten van de Weerribben nog lekkerder smaken!

In onze winkel is een groot assortiment aan producten van de Weerribben te vinden. Denk hierbij aan melk, yoghurt, Griekse yoghurt, slagroom en (geraspte) kaas.

De koeien kunnen onder andere zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden.