Aantal:

1 taart met een diameter van 25 centimeter

Ingrediënten:

  • 350 gram bloem
  • 150 gram oerzoet voor het deeg
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker voor de stroop
  • 0,5 theelepel vanillepoeder
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 200 gram roomboter, in stukken gesneden
  • 100 gram walnoten ( in grove stukken gebroken)
  • 100 gram hazelnoten (wij laten ze heel)
  • 3 eetlepels honing
  • 1,25 deciliter slagroom

Werkwijze:

  • De bakvorm (wij gebruiken een boterkoekvorm) invetten;
  • De bloem, oerzoet, vanillepoeder, citroenrasp, boter en 1 ei snel tot een egaal deeg kneden;
  • Van dit deeg ongeveer 1/3 deel nemen er hier een lap van rollen ter grootte van de diameter van de bakvorm. Dit wordt het deksel;
  • Het overige deeg uitrollen tot een lap en hiermee de bodem en de rand van de bakvorm bekleden;
  • Zet beiden in de koelkast. Eventuele restjes deeg bewaren op straks het deksel mee te versieren;
  • Oven voorverwarmen op 200 graden;
  • In een pan met een dikke bodem de basterdsuiker verwarmen tot het smelt, ondertussen goed roeren;
  • Als het gesmolten is eerst de honing, daarna de slagroom en als laatste de noten toevoegen. Goed blijven roeren tot de massa iets is ingedikt;
  • Massa in de bakvorm gieten;
  • Hierna de deegdeksel boven op de massa en deze met een vork goed aandrukken langs de rand. Als er nog een restje deeg over is kun je hiermee figuurtjes maken om de deksel te versieren;
  • Een ei loskloppen en hiermee de bovenkant van de taart insmeren;
  • De taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten bakken en in de vorm af laten koelen.

De taart is de volgende dag nog veel lekkerder!

Recept van Greet Jansen