Deze kersttaartjes zijn een echte klassieker tijdens de kerst in Engeland. Wij maakten onze eigen variant! Mocht je geen muffinvorm hebben dan kun je ook een grote taart maken in een springvorm van 28 cm.

Aantal

Voor xx taartjes ter grootte van een muffin

Benodigdheden

  • muffinvorm
  • kopje om rondje mee uit te steken
  • mini uitsteekvormpjes in de vorm van een ster of kerstboom

Ingrediënten

  • 175 g roomboter op kamertemperatuur
  • 175 g oerzoet (of rietsuiker)
  • 1 ei
  • 350 g (spelt)bloem
  • 1,5 el bakpoeder
  • 750 g goudrenetten in kleine stukjes
  • 200 g gedroogde cranberry’s
  • 200 g amandelen, grof gehakt
  • 1 tl kaneel
  • 0,5 tl koekkruiden
  • 2 el gekonfijte citroen- of sinaasappelschil

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed een stevig deeg van roomboter, suiker, bloem, bakpoeder en ei. Leg het daarna in de koelkast voor 30 minuten.
Meng de appelstukjes, cranberry’s, specerijen, grof gehakte amandelen en gekonfijte schil door elkaar.

Vet de muffinvorm goed in (evt. ook bestrooien met meel). Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap (ongeveer 0,2 centimeter dik) en steek hier rondjes uit ter grootte van de muffinvormpjes, inclusief zijkanten. Druk de rondjes in de muffinvorm. Vul de bakjes met het appelmengsel.

Rol het resterende deeg uit tot een lap en steek hier rondjes uit ter grootte van de diameter van de vormpjes, dit worden de deksels. Leg de deksels op het appelmengsel en druk de randen goed aan. Ter versiering kan je van de restjes deeg met het uitsteekvormpje figuurtjes maken en deze bovenop de deksels van de taartjes leggen. Bak in de oven voor 20-25 minuten.