Fika is het Zweedse gebruik waarbij de dagelijkse bezigheden even stil worden gelegd en men de tijd neemt voor elkaar. Dit gebeurt onder het genot van een goede kop koffie en iets zoets, vaak een kaneelbroodje. Mevrouw Jansen deelt graag haar recept!

Voor zo'n 12-14 broodjes

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 500 g speltbloem
  • 1 zakje droge gist
  • 250 ml lauwe melk
  • 100 g roomboter
  • 4 el oerzoet
  • snufje zout

Voor de vulling
150 g gemengde noten
150 g rozijnen
1,5 dl slagroom
75 g dadelstroop
1 flinke tl kaneel

Werkwijze

Doe het meel in een kom, maak hierin een kuil en doe daar het zakje gist in en leg de suiker en het zout op de rand. Giet de lauwe melk in de kuil en roer de melk vanaf de binnenkant erdoorheen. Kneed het deeg voor zo'n 10 minuten. Dek af met een natte theedoek en laat een halfuur rijzen.

Maak ondertussen de vulling: doe de noten en rozijnen in een keukenmachine en hak grof. Doe in een kom en voeg de overige ingrediënten toe en roer tot een dikke massa. Als het te dun is, kun je wat amandelmeel toevoegen.

bio-bij-jansen-koffiebroodjes-voor-tmb-620

De kaneelbroodjes rijzen nog even voor de ze oven ingaan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg nog een paar minuten door en rol het uit tot een lap. Verdeel hierover het noten-rozijnenmengsel, op één rand na. Rol vanaf deze kant het deeg op en snijd er plakken van zo'n 2,5 cm van. Verdeel over de bakplaat, druk wat aan en laat nog een kwartier op een warme plek rijzen. Bak ze vervolgens in de voorverwarmde oven voor zo'n 15 minuten.

Het is lekker ze voor het serveren te bestrooien met kaneel en suiker!

Bij fika neemt men de tijd voor elkaar.