Een klassieker bij de familie Jansen thuis zijn deze zelfgebakken paashaasjes. Een leuke en lekkere toevoeging aan je paasontbijt of -brunch!

Ingrediënten

  • 500 gram speltbloem
  • 300 ml lauwe melk
  • 50 gram roomboter
  • 1 zakje droge gist
  • 2 tl zout (krap)
  • rozijntjes

Werkwijze

Doe de bloem in een kom en maak hierin een kuil. Doe het gist in de kuil en giet de melk erbij. Roer vanuit het midden het meel door de melk, maar zorg dat er een rand meel blijft staan. Strooi het zout op de rand en leg de roomboter in plakjes ook op de rand. Dek de kom af met een natte doek en zet het op een warme plaats voor ongeveer een half uur.

paashaas-bakken

Kneed nu de rest van het meel en het zout en de roomboter door het deegpapje zodat er een stevige bal ontstaat. Kneed ongeveer 10 minuten. Het deeg is elastisch en plakt niet meer aan je handen. Wanneer het toch plakt voeg dan wat meel toe en als het niet elastisch is, voeg dan wat water toe. Doe het deeg terug in de kom, dek het weer af met de natte doek en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.

Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Verdeel deze stukken in balletjes; een kleine voor de oren, 1 voor het hoofd en 1 voor de buik. Leg ze op een bakplaat tegen elkaar aan. Door het rijzen “plakken” ze tegen elkaar aan en wordt het 1 broodje. Knip, om oren te vormen, het kleine bolletje voor ¾ in en trek de oren een beetje uit. Maak van de rozijntje ogen door ze diep in het deeg te drukken (door het rijzen komen ze weer omhoog). Laat nog ongeveer een halfuur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en bak de broodjes in ongeveer 20-25 minuten gaar.