Eindig het jaar feestelijk en begin het nieuwe jaar goed met deze heerlijke romige nieuwsjaarstaart van Vivani!

Voor een bakvorm van 20 cm

Ingrediënten

Voor de taart

  • 480 ml ongezoete amandelmelk
  • 2 theelepels appelcider azijn
  • 420 gram zelfrijzende meel
  • 480 gram gouden basterdsuiker
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bicarbonaat van soda
  • 120 gram gesmolten kokosolie
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 15 gram VIVANI Fine Dark chocolate 71 % Cocoa

Voor de botercrème

  • 300 gram (zuivelvrije) boter
  • 550 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel karamelsaus
  • wat (zuivelvrije) melk (indien nodig)

Werkwijze

  1. Om de cake te maken, verwarm je de oven voor op 180 °C en bekleed je drie bakvormen van 20 cm met vetvrij papier.
  2. Meng in een kom de amandelmelk met de appelciderazijn en klop tot het volledig gemengd is. Zet 10 minuten opzij om te schiften. Zo ontstaat er een vegan 'karnemelk'.
  3. Zeef in een grote mengkom de bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder en natriumbicarbonaat. Meng goed.
  4. Voeg de kokosolie en vanille toe aan de 'karnemelk' en klop goed door elkaar.
  5. Voeg de natte ingrediënten en de gesmolten chocolade toe aan de droge ingrediënten en meng.
  6. Giet gelijke hoeveelheden beslag in de met bakpapier beklede bakvormen. Zorg ervoor dat je met de blikken op het werkblad tikt om eventuele luchtbellen te verwijderen.
  7. Schuif de taarten in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze ongeveer 30 minuten. Je weet dat ze gaar zijn als je er een mes of satéprikker in steekt en deze er schoon uitkomt en veerkrachtig aanvoelt.
  8. Plaats de cakes op een koelrek en laat ze volledig afkoelen. Als ze zijn afgekoeld, doe je ze in een afgesloten bak om ze vers te houden voordat je ze glazuurt.
  9. Klop voor de crème de boter in een kom of staande mixer op hoge stand. Voeg dan de poedersuiker en de karamel toe. Voeg een scheutje zuivelvrije melk toe als het te dik is. Je wilt dat de botercrème licht en luchtig is.
  10. Stapel de taarten en doet tussen iedere laag botercrème, besprenkel met wat karamelsaus en verkruimelde koekjes. Strooi over de bovenkant kruimels en zet hem in de koelkast om op te stijven. Dit duurt ongeveer 1 uur.
  11. Zodra de kruimellaag is uitgehard, brengt je nog een laag botercrème aan en egaliseert je deze tot een gladde massa.
  12. Zodra de laatste laag glazuur stevig is, doe je wat gesmolten chocolade in een spuitzak samen met een klein mondstuk en teken je op de bovenkant een klok.

Recept van vivani.nl

Tip: Serveer vers of bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast, de botercrème zal op kamertemperatuur hard worden. Het lekkerste is om de taart binnen een paar dagen op te eten!

Gelukkig nieuwjaar!