Aantal

Ronde vorm met een doorsnede van 26cm

Ingrediënten voor de taart

  • pompoen van 1 kg
  • 2 uien
  • olijfolie
  • evt. zwarte peper uit de molen
  • 3 eieren
  • 150 gram geraspte blauwschimmelkaas
  • 200 gram volkoren meel
  • 100 gram roomboter in blokjes
  • water
  • zout

Ingrediënten voor de salade

  • 2 rode bieten (rauw)
  • 1 zoetzure appel
  • ongebrande noten en zaden (bijv. walnoten, hazelnoten en zonnebloempitten)
  • een paar blaadjes sla

Werkwijze pompoentaart

  • Schil de pompoen en snijd hem in vieren. Verwijder de pitten (dit gaat makkelijk met een lepel) en snijd de parten in stukjes. De uien schillen en fijn snijden;
  • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui glazig;
  • Voeg de pompoen toe en bak dit even mee (het moet niet bruin worden). Evt. op smaak brengen met zwarte peper;
  • Als alles lekker ruikt een beetje water toevoegen en het mengsel in ongeveer 20 minuten gaar laten worden;
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de bakvorm in;
  • Maak een deeg van het meel, het zout en de roomboter. Voeg zoveel water toe dat het deeg soepel aanvoelt. Rol dit uit tot een lap die iets groter is dan de vorm en bekleed de vorm en de opstaande rand;
  • Klop de eieren los en roer de geraspte kaas erdoor;
  • Schep het pompoenmengsel op de deegbodem ( niet het evt. kookvocht) en giet het ei-kaasmengsel er gelijkmatig overheen;
  • Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.

Werkwijze salade

  • Was de blaadjes sla en bekleed hiermee een platte schaal;
  • Schil de bieten en rasp ze op een grove rasp. Rasp ook de appel;
  • Meng de appel met de biet en leg dit op de sla;
  • Hak of snijd de noten iets fijn en rooster ze samen met de zonnebloempitten in een droge koekenpan. Strooi dit over de salade.

Eet smakelijk!

Recept van Greet Jansen