Zelf sushi maken is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen een sushimatje nodig en moet wellicht een paar keer oefenen met rollen. Wil je een snelle avondmaaltijd? Maak dan de rijst een avond van tevoren klaar, zodat je de volgende dag meteen kunt beginnen met rollen.

Aantal

Voor vier rollen

Ingrediënten

Voor de basis

  • 4 geroosterde norivellen
  • 300 g sushirijst
  • 1 strip kombu
  • 30 ml sushi-azijn (ongezoet)
  • 30 ml mirin

Voor de vulling

  • 2 avocado’s, geprakt of gepureerd
  • 4 tl kurkuma
  • 4 grote bladeren Chinese kool (hakusai)

Voor de saus

  • 2 el umepasta
  • 1 cm gember
  • 2 el sushi-azijn (ongezoet)
  • 1 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 5 cm chilipeper

Voor de garnering

  • 4 el geroosterd sesamzaad
  • Shoyu naar smaak

Werkwijze

Doe de rijst met een strip kombu in een pan met ruim kokend water. Kook 20 tot 30 minuten op middelhoog vuur tot de rijst zacht, maar niet papperig is.
Verwijder de kombu, giet de rijst af en schep met een houten lepel de sushi-azijn en mirin door de rijst. Roer voorzichtig om, zodat de rijst hitte verliest. Zet de pan, als de rijst de meeste hitte verloren is, in de koelkast.

Was de Chinese koolbladeren en blancheer ze in een pan met ruim kokend water. Prak of pureer de avocado’s en zet opzij. Maak dan de ume-dressing klaar. Snijd de chilipeper in stukjes en maal zeer fijn met een vijzel en stamper. Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom en meng goed.

Leg een norivel met de glanzende kant naar beneden op je sushimatje. Bedek met een dunne laag rijst. Laat aan de bovenkant van het vel horizontaal 5 cm vrij. Dit deel gebruik je om de sushirol dicht te plakken. Zorg dat ook de zijkanten goed bedekt zijn. Verdeel 1 tl kurkuma over de rijst. Zorg dat er overal wat zit, zodat de rijst uiteindelijk een geel kleurtje krijgt. Smeer vervolgens horizontaal in het midden een streep met avocadospread. Leg dan de geblancheerde koolbladeren op de rijst.

Rol vervolgens met behulp van het matje een mooie, strakke sushirol. Rol naar boven, zodat het vrijgelaten stuk norivel van je af ligt. Maak je vinger nat met wat water en strijk langs de rand van het vel zodat het goed dichtgeplakt blijft. Snijd mooie plakjes van de sushi met een goed schep mes. Als het moeilijk gaat, kun je de sushi eerst een half uurtje in de koeling leggen.

Strooi het sesamzaad en de ume-dressing over de sushiplakjes. Serveer met kleine kommetje shoyu of tamari.